De gezondheid van onze huisdieren vinden we erg belangrijk en net als wij, moeten onze dierenvrienden ook naar de dokter. Gedragsafwijkingen kunnen duiden op klachten en vroegtijdige ontdekking ervan helpt om problemen voor te zijn. In dit bericht lees je veelvoorkomende ouderdomskwalen bij honden en katten en wat je er als baasje aan kunt doen om je huisdier een lang en gezond leven te geven.

Honden

Een typische ouderdomskwaal bij honden is slijtage waardoor gewrichtsproblemen en/of een vorm van artrose kan ontstaan. Om dergelijke problemen te ontdekken zal de dierenarts in bepaalde gevallen gebruik moeten maken van röntgenfoto’s. Dit maakt het eenvoudiger om vast te stellen of er sprake is van slijtage en/of gewrichtsproblemen.

Wat zijn oplossingen voor gewrichtsproblemen?

Allereerst is goede voeding belangrijk voor een goede gezondheid. De voeding is onder andere afhankelijk van de grootte en het gewicht van je hond. Vraag je dierenarts om advies bij twijfel. Daarnaast is overgewicht ook een mogelijke oorzaak van gewrichtsproblemen. Om eventuele problemen in een vroeg stadium te ontdekken is het ook raadzaam om je hond periodiek een preventieve controle bij de dierenarts te ondergaan.

Katten

Veelvoorkomende ouderdomskwaaltjes bij katten zijn onder andere nierfalen en een te hard werkende schildklier. Beide gaan beide gepaard met een hoge bloeddruk wat niet goed is voor de gezondheid van je kat. Net als bij honden is het daarom ook belangrijk om direct naar je dierenarts te gaan bij eventuele gedragsafwijkingen. Vaak duidt dat erop dat je kat ergens last van heeft.

De oplossing: een seniorenconsult

Bij De Klomp Dierenartsen bieden ze een speciaal seniorenconsult voor katten, waarbij ze onder andere de bloeddruk meten. Op deze manier worden eventuele problemen vroegtijdig geconstateerd, waardoor ze nog goed te behandelen zijn. Bekijk onderstaande video voor meer informatie. Hierin is RTL LifeStyleXperience te gast bij De Klomp dierenartsen in Veenendaal.