Een paard is een krachtig dier dat gemakkelijk 600 kg kan wegen. Om genoeg energie te vergaren om dit gewicht in beweging te krijgen heeft een paard veel voedsel nodig. Een paard eet in het wild voornamelijk gras en heeft zich hier ook op aangepast, maar om een paard echt gezond te krijgen is het verstandig om krachtvoer voor paarden aan te schaffen. Voornamelijk voor werkpaarden is dit belangrijk. In krachtvoer zitten veel vitaminen en mineralen en is een aanvulling voor het standaard ruwvoer wat het paard eet.

Welk soort krachtvoer is het beste voor mijn paard?

Er zijn verschillende soorten krachtvoer voor paarden. Je hebt bijvoorbeeld krachtvoer met een hoog eiwitgehalte, met extra mineralen en elektrolyten of met extra vitaminen. Om te bepalen wat voor soort krachtvoer het beste is voor jouw paard moet nagaan wat jouw paard op een dag doet. Krachtvoer is nuttig voor paarden die minimaal een uur per dag intensieve inspanning leveren. 
Je moet het eigenlijk zo bekijken: hoe meer inspanning een paard levert, hoe meer behoefte hij heeft aan extra vitamines en mineralen. Krachtvoer helpt ook bij het versterken van de hoeven, zorgt voor een glanzendere vacht en helpt bij het herstel van blessures. Wanneer paarden ouder worden nemen de darmen minder effici├źnt voedingsstoffen en mineralen op zoals eiwitten en magnesium, terwijl oudere paarden dit juist nodig hebben. Het is dus ook verstandig om bij oudere paarden krachtvoer toe te voegen.  

Waar moet ik op letten bij krachtvoer?

Krachtvoer is anders dan ruwvoer en je moet er dus wel op letten dat je dit alleen als toevoeging geeft. Krachtvoer hoeft niet bij al het ruwvoer worden toegevoegd. Als je jouw paard bijvoorbeeld 4 keer per dag ruwvoer geeft, voeg dan alleen krachtvoer toe bij twee voedermomenten. We raden aan om minimaal twintig minuten te wachten met het geven krachtvoer, dit om maagzweren te voorkomen. De maag van een paard is gemaakt om gras te verteren, als je gelijk krachtvoer toevoegt waar andere voedingselementen in zitten, dan is de kans groter op maagzweren. Wacht ook minimaal twee/drie uur na het geven van krachtvoer met intensieve inspaning. Het paard zal door het krachtvoer een dip in het bloedsuikerspiegel ervaren dus het is beter om te wachten.