Waar moet ik op letten bij de gezondheid van mijn paard?

Geplaatst op

Net als bij je eigen lichaam zijn er bij paarden een aantal factoren waar je goed rekening mee moet houden als het gaat over de gezondheid. In deze blog kijken we kort naar leefomstandigheden, voeding en beweging. Hierbij krijg je een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat je paard niet ziek wordt. Want net als bij je eigen lichaam; voorkomen is beter dan genezen! Zeker omdat je bij een paard niet snel kan zien wat er precies mis is en omdat het paard je dat ook niet gaat vertellen.

Leefomstandigheden van je paard

Het is enorm belangrijk om je paard te voorzien van goede leefomstandigheden. De stal is hierbij natuurlijk de grootste factor die invloed heeft op de gezondheid. Nu weten de meeste mensen dat ze een stal vaak moeten schoonmaken, maar wordt het voorkomen van viezigheid regelmatig over het hoofd gezien. Vooral de vloer waar je paard op staat is een probleemfactor. Naast de ruimte voor stof en bacteriën kan een slechte vloer de hoeven van je paard beschadigen, wat dramatische gevolgen kan hebben. Een tip om dit te voorkomen is om een stalmat te kopen. Dit soort matten leg je op de vloer van een stal om de hygiëne en comfort van het paard te verbeteren.

Voedingstips voor je paard

Een paard heeft behoefte aan een vezelrijk dieet van ruwvoer (denk aan hooi en stro) waarbij zo min mogelijk onregelmatigheden plaatsvinden. Te veel variatie in het voedingspatroon kan je paard ontregelen en tot gezondheidsproblemen leiden. Het is duidelijk dat wanneer een paard wat moet presteren krachtvoer nodig heeft, maar pas op met het toevoegen/afbouwen van dit voedsel in het dieet. Daarnaast is vers water natuurlijk altijd een vereiste, zowel in de stal als in de weide. Vooral in de warmere omstandigheden is het belangrijk dat je paard beschikt over voldoende water. Zorg dat het niet te koud is!

Een paard heeft beweging nodig

Een paard heeft misschien nog wel meer beweging nodig dan een mens. In de vrije natuur bewegen paarden gemiddeld de halve dag en lopen tussen de 20 en 40 kilometer. Veel bewegen is goed voor de doorbloeding, de gewrichten en de darmwerking. Vooral een goede darmwerking is van levensbelang voor het paard. Het is aan te raden om je paard, naast de trainingsuren, twee tot vier uur vrije beweging geeft. Dit kan in een trainingsmolen of paddock, maar idealiter in een wei.

In geval van nood

Mocht je paard onverwachts toch ziek worden of lichamelijke klachten hebben, zorg dan altijd dat je snel de juiste personen kunt bellen! Hoe sneller je de ziekte en oorzaak ervan ontdekt, des te beter het te verhelpen is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je meer weten over huisdieren? Lees onze publicaties!

Contactgegevens

Via info @ yourbestfriend.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden