In Amerika vaccineren steeds meer mensen hun hond niet meer, het huisdier zou er net als een kind autisme van kunnen krijgen. De nieuwe trend dreigt de oceaan over te steken, in het Verenigd Koninkrijk lijken steeds meer hondenbezitters ervoor te kiezen om hun dier niet te vaccineren. Het vaccineren van honden blijft echter belangrijk, we noemen een aantal redenen om dit juist te blijven doen.

 

Autisme en honden

Volgens de laatste berichtgeving zou het inenten of vaccineren van honden kunnen leiden tot autisme. Wetenschappelijk is er alleen nog nooit een link is gelegd tussen vaccineren en autisme. Daarnaast is autisme nog nooit aangetoond bij honden.

 

Ziektes blijven gevaarlijk

Verschillende hondenziektes blijven gevaarlijk, soms zelfs ook voor hun baasje. Honden worden dan ook al vrij vroeg in hun eerste levensjaar gevaccineerd tegen verschillende ziektes, die dodelijk kunnen uitpakken bij honden. De belangrijkste vaccinaties worden toegediend als de hond 2 à 3 maanden oud is.

 

Parvo

Parvo is een zeer besmettelijk virus dat vooral bij jonge honden voorkomt. De ziekte wordt vaak overgedragen via ontlasting van besmette honden of via indirect contact met een besmette bron. Het parvovirus is te herkennen aan diarree, braken en koorts. Het virus is agressief en de hond kan snel erg ziek worden. Om dit te voorkomen worden honden op jonge leeftijd al gevaccineerd.

 

Leptospirose

De ziekte van Weil of leptospirose is besmettelijk voor zowel honden als mensen. Bij de hond leidt de ziekte tot lever- en nierfalen. De aandoening wordt overgedragen door wilde dieren en is te herkennen aan lusteloosheid en het niet eten van de hond. Andere symptomen zijn het overmatig of juist helemaal niet urineren. Om leptospirose te voorkomen wordt aangeraden jaarlijks de hond te vaccineren.

 

Hondsdolheid

Rabiës of hondsdolheid is een dodelijk virus dat wordt overgedragen via het speeksel. De ziekte komt in Nederland momenteel niet voor. Als u met de hond naar het buitenland gaat of een hond vanuit het buitenland naar Nederland haalt bent u verplicht de hond te vaccineren tegen hondsdolheid. Behandeling bij rabiës is niet mogelijk, dat is de reden waarom vaccinatie essentieel is.

 

Vaccineren van honden blijft belangrijk om uw hond fit en gezond te houden. Ga voor vaccinatie langs bij een dierenkliniek bij u in de buurt. In de regio’s Amsterdam, Landsmeer, Purmerend en Zaandam kunt u voor vaccinatie van uw dier terecht bij Dierenartsenpraktijk Landsmeer.